Svätojánsky orechový likér
Svätojánsky orechový likér je vynikajúci na podporu trávenia i celého organizmu. Poznáme množstvo receptov a liekopisov nielen z dávnych čias, ale i z novšími chuťovými obmenami.
JA mám tiež svoj recept - aj keď robievam väčšinou všetko přiměřene :) Tento rok som sa nechala inšpirovať jednou známou, tak uvidíme ako to dopadne :) Inštrukcie dostávam postupne :)
Orechový liquéére 1 :
Na Jána nazbierané orechy nakrájame na kolieska, vložíme do veĺkého zaváraninového pohára, zalejeme domácou kvalitnou pálenkou, ak nie je, tak vodkou, prípadne niekedy tam dáme aj viac druhov, podĺa ponuky v domácnostiach v rodine. Niekedy necháme len orechy, niekedy pridáme pár klinčekov, škoricu, zázvor, pár bobuliek borievky, alebo čo nás napadne že by mohlo byť zdravé a spríjemniť chuť :) Lúhujeme 3-4 týždne. NIekedy podĺa Luny môžme vybrať dátum na konečnú "výrobu" likéru. Vtedy scedíme, pridáme lyžičku medu, cukrový sirup, ktorý niekedy pripravím ako karamel. Samozrejme přiměřene - a dávame do fliaš. Môžeme hneď aj koštovať :)
Ale ponúkam na výber zmes rôznych receptov z rôznych kníh a článkov, časopisov i internetu.
Orechový liquéére 2 :
25 nedozretých vlašských mäkkých orechov v zelenej šupke nakrájať na kolieska, 4 klinčeky, kôra z pomaranča, kúsok škorice, 750 ml cukrového sirupu (500 g cukru prevareného s 4 dl vody), 750ml liehu alebo iného čistého destilátu, 250 ml vody.
Umyté orechy nakrájame a vložíme do zaváraninového pohára alebo demižónu so širokým hrdlom. Pridáme klinčeky, škoricu, pomarančovú kôru, zalejeme destilátom , prevarenou vychladnutou vodou a dobre uzavrieme.Postavíme na slnečné miesto a necháme 3-4 týždne stáť. Potom precedíme, pridáme vychladnutý cukrový sirup, premiešame a poprelievame do fliaš. Môžeme tiež hneď začať konzumovať.
Orechový likér 3
V 2 l vodky vylúhujeme 20 zelených orechov, 6 bobuliek nového korenia, 5 klinčekov, po kúsku zázvoru, fenikla, anízu, kúsky puškvorca, kôru z 1/2 chemicky neošetreného citróna, trochu pomarančovej kôry, 10 koliesok puškvorca, kúsok škorice a lusk vanilky, lúhuje sa 14 dní a po precedení sa pridá 1/4 kg cukru.
Orechový likér 4
0-12 zelenych orechov - Orechy trhané od Jána do PEtra, Pavla umyjeme, rozrežeme a dáme do 5 l fĺaše. ZAleje vodkou, alebo pálenkou bez intenzívnej arómy, 1 litrom 50% vinovice, alebo kalvadosu, pridáme 30 dkg cukru, na plátky nakrájaný biocitrón, alebo aj biopomaranč, pridame 3-4 klinčeky, kusok škoricoveho drievka, 1 struk vanilky, /alebo van. cukor/ Necháme macerovať minimálne 40 dni, niekdy nie na priamom slnku, ktore by zničilo mnohé účinky.
Občas pretrasieme, aby sa cukor roztopil a "byliny" lepšie lúhovali.. Čim dlhšie macerujeme, tým je intenzívnejšia chuť, farba i vôňa. Po mesiaci scedíme, nalejeme do fliaš a odložime na tmaví miesto, má dozrievať asi rok.
Likér č 5
S bylinkami a koreninami : V 2 l vodky 14 dní lúhujeme: 12 pokrájaných zelených orechov, 5 g koreńa z omanu pravého, 5 g koreňa z benediktu lekárskeho, 5 g medovky lekárskej, 5 g zemežče, 5 g paliny pravej /artemisia vulgaris/, 5 g nového korenia, 5 g rasce, 5 g klinčekov, kúsok škorice, lusk vanilky.
Scedíme, pridáme sirup z 750 g cukru a 1 l vody a znovu necháme 14 dní macerovať, potom precedíme a uložíme do fliaš.
/nepíšu či môžeme hneď konzumovať tak postupne koštujeme :D /
............
Ešte pridám, keď bude viac času, ale môžete sa podeliť aj s vašimi receptami :)
- prečítané 69957x
Poslať nový komentár