Jarné rastlinky - Podbeľ liečivý - Tussilago farfara

Už ako deti sme zbieravali podbeľ, pamätáte sa ? Hambím sa

Jeho názov napovedá, na čo bude najlepší. Tussis znamená kašeľ, a ago "ženiem", teda niečo ako vyháňač kašľa Slnko

Jeho vládnúcou planétou je Venuša, a teda aj princíp je Jin, živel - Voda.

Skoro na jar /od marca do mája/ sa ukážu kvety na šupinatom podzemku, a až po ich odkvitnutí vyrastú listy. ODtiaľ pochádza jeho starší názov "filius ante patrem" - syn pred otcom. Kvietky na noc skláňajú hlávku k zemi, a keDˇprší, neroztvoria sa. Zbierame ich hneĎ ako vypučia, lebo neskôr dozrievajú aj pri sušení. Obsahuje triesloviny, horčinu, fytosteroly, horčinu, stopy éterického oleja, v kvetoch žlté farbivo - xantofyl, niektoré druhy alkaloidov sú mierne rakovinotvorné /pečeň/, preto neužívame veľké množstvá dlhodobo.

Výluh z kvetov sa používa pri ochoreniach hrudníka, bronchitídy, astmy, pri dráždivom, hlienovitom, aj chronickom kašli. Môžeme z nich pripraviť aj tinktúru alebo sirup. MIešame ich s materinou dúškou, omanom pravým, mätou i harmančekom.
Listy majú podobné účinky, naviac sa však používajú vo forme obkladov aj na vredy, zápaly a pomaly sa hojace rany, pretože obsahujú veľa zinku. NIekdy sa miešali s medom a prikladali ako obklady aj na kŕčové žily. V minulosti sa z listov vyrábal rastlinný tabak, používaný pri kašli, ale bol aj súčasťou šamanských zmesí, alebo v kadidle na upokojenie mysli a vyvolanie vízií.

Podbeľové víno bolo rituálnym nápojom na sviatok OStara /jarná rovnodennosť/ pri ktorom sa posvecovali semená pred sadením.

Recept na víno :

2 l kvietkov, 4,5 l vriacej vody, 25 deka sušených pokrájaných hrozienok, 2 pomaranče, 2 citróny, 1/4 litra čierneho čaju.

Kvety zalejeme vriacou vodou a necháme 3 dni postáť, občas premiešame. Potom scedíme do demižónu, pridáme pomaranče, citróny, čaj , cukor, hrozienka a kavsinky. NEchajte týždeň na teplom mieste, a pokračujte ako aj pri žihľavovom víne.

Tabak z podbeľu :

Listy usušíme na teplom mieste, vyberieme z nich stredové rebro, a vkladáme postupne do nádoby, každý list pokropíme zmesou pripravenou z 1 dielu rumu, 3 dielov vody a 1 dielu medu.

Natlačíme na seba a na vrch položíme ako závažie napríklad ťažký kameň. Necháme postáť dva dni, potom vyberieme a nakrájame na kúsky.

Poslať nový komentár

Smajlíci
:-)(giggle):-D(rofl);-):-P:-*(blush):-|:-(;-(:-OB-](clap)(y)(heart)(brokenheart)(hug)(flower)(sun)(cake)(beer)
Nepovinné. Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
Úsmev Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Mrkám Vyplazený jazyk Bozkávam Hambím sa Mlčím Smútok Plačem Prekvapenie Pohoda Tlieskam Áno Srdce Zlomené srdce Objímam Kvietok Slnko Torta Pivo
  • Webové a e-mailové adresy sú aicky zmenené na odkazy.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Riadky a odstavce sa zalomia aicky.
  • Textové smajlíky budú nahradené obrázkovými.
  • K textu môžete pridať obrázok.

Viac informácií o možnostiach formátovania



Autorské práva vyhradené

Vzťahujú sa na vlastné články, hodvábne výrobky a výtvarné diela z iných materiálov.