Bylinkové cukríky aj pre zaneprázdnené bosorčičky
Recept na bylinkové cukríky som už niekde pri bylinkách uvádzala, ale teraz v núdzi som vyskúšala aj piecku na chlieb :D Ak máte takú, kde sa dá variť aj džem. A funguje to :D
Nuž vyskúšajte tak i tak :D
Spravíme silný odvar ale bo zápar z byliniek. Ak použijeme šalviu, najlepšie je ju nechať povariť asi 10 minút, aby sa zminimalizoval obsah tujónu, materinu dúšku, lipu alebo harmanček len zaparíme ... Po vylúhavaní precedíme.
Spolu s medom, cukrom a trochou šťavy z citróna – varíme na miernom ohni asi 40 minút ako lekvár, kým nám nerobí „cestičku“ alebo kvapka netuhne na tanieri, alebo to všetko šupneme do piecky –tu to ale tiež treba občas sledovať, či sa to príliš nepripaľuje, mať poruke trochu odvaru pre prípad doliatia.
Cukor sa mierne skaramelizuje, čo pri kašli je len na plus. Môžete použiť aj hnedý cukor, med vynechať. Ja som už robila aj len čisto cukor a šalviový odvar, a vyšlo to. Mňam.
KEĎ máme voňavú hmotu hotovú a dostatočne tuhú, za horúca ju po kúskoch ukladáme na pripravené štorčeky – mne sa najviac osvedčil ten starý mastný papier na pečenie. NIekto ešte obalí v práškovom cukre, aby sa to tak nelepilo.
Môže byť podľa pôvodného receptu aj alobal alebo potrav. fólia, ale alobal sa zle odbaľuje a ja tým umelým hmotám nejako moc neverím najmä za horúca :D Zakrútime klasicky ako malý cukrík alebo salónku a odložíme na suché chladné miesto.
Ako doplnok môžeme tesne pred ukladaním kvapnúť 2-3 kvapky éterického oleja * napríklad spomínanej šalvie. Dobre premiešame . Účinok sa umocní. Na tento účel používame len 100% prírodné silice :)
Ak sa vám podarí hmota nie až taká tuhá, môžete ju dať do zaváraninovej fľaštičky a užívate po lyžičkách. Ak tam príliš stuhne a nebude naberateľná, dáte na teplejšie miesto.
Takýto „sirup“ je vynikajúci aj do čajov, napríklad klasické MATÉ ktorí sa zvykne podávať s karamelom má s takýmto výtvorom vynikajúcu chuť
- prečítané 1713x
Poslať nový komentár