Borák lekársky - Boprago officinalis
Borák lekársky
Planéta : jupiter
V harmónií najviac s Levom
Pol metra vysoká letnička s čeľade borákovitých s krásnymi blankytne modrými kvietkami, ktoré obľubujú včely. Rastie hojne v Stredomorí, inde je pestovaný, na niektorých miestach i voľne splaňuje, využíva sa na liečebné účely i na prípravu jedál.
Na liečebné účely zbierame kvitnúcu vňať, najlepšie na začiatku kvitnutia, tiež zo semiačok s vyrába známy borákový olej, odporúčaný najmä pri ženských problémoch v kombinácií s púpalkovým.
Na použitie v kuchyni sa zbirajú mladé listy a kvety. Chuťovo pripomínajú uhorky, preto ich používame do studených polievok, šalátov, syrov, nátierok, dusí sa na masle - ako náplň do pirohov, raviol, a podobne
Kvety sa kandizujú, používajú do ochucovaných olejov, octov, zmarazujú do kociek ľadu a vkladajú do nápojov
Šťqva z lisovanýách listov sa užíva ako prostriedok proti kašlu, reume, pri psychickej vyčerpanosti, detoxikácií, je močopudná a zmierňuje aj zápaly, ako na sliznici, tak i na pokožke
Listy obsahujú : vitamín C, karotén, kyselinu jablčnú, citrónovú, draslík, vápnik, kremík, triesloviny, saponíny, živice, sliz
VŇať sa ťažšie suší, listy sú dužinaté, postupujeme opatrne - vyberieme dobre vetrané miesto, prípadne obraciame.
LIečebné účely sú mnohostranné.
- vnútorne :
pri regenerácií a ochrane slizníc
- pri zápaloch a vredoch v tráviacom trakte
- má močopudný a potopudný efekt, zvykne sa používať pri zápale obličkových klbiek
- pôsobí mierne sedatívne a upokojujúco na psychiku, mierne posilňuje srdcový sval /dobrá kombinácioa so srdcovníkom/
- pri očistných kúrach
Vonkajšie : obklady, maste, kúpele :
- pri reume, kožných chorobách,
Recepty :
Zápar : 2 lyžičky sušenej drogy zalejeme 2 deci varenej vody a 10 minút lúhujeme. popíjame 3 x denne.
Borákové víno :
1 liter borákových kvetov a listov
1 kg cukru
1/4 kg hrozienok
2 deci čierneho čaju
kvasnice
Vňate umyjeme, nakrájame a vložíme do 2,5 litra vody a povaríme 5 minút.
Potom necháme odstáť 24 hodín. Cukor rozpustíme v 3/4 litri vody. Precedímeodvar, nalejeme do fermentačnej nádoby, zmiešame s rozpusteným cukrom. Pridáme hrozienka, kvasnice , prípadne kôru z chemicky neošetreného citrónu a necháme týždeň stáť. Denne premiešame.
Scedíme do demižónu, doplníme vodou. PO sfermentovaní precedíme do čistého demižónu a necháme vyčistiť.
Borákový syrový slaný koláč
23 g hladkej špaldovej múky, 100 g masla, soľ, voda - vymiešame na cesto
Náplň : 200 g tvarohu alebo Lučiny, cibuľa, 50 g tvrdého syra na strúhanie, 6 lyžíc nakrájaných mladých listov a kvetov boráku, 2 vajcia, cesnak, soľ, trochu korenia podľa chuti, paradajkový pretlak, olivy, oregáno, 100 g syra plátkového.
Polovicu cesta vložíme do vymastenej formy, cesto potrieme vymiešanou nátierkou, vrstvičkou paradajkového pretlaku, olivami, posymeme oreganom /pamajorán/ poukladáme na to plátkový syr a nakoniec znova zakryjeme cestom. To kde tu púoprekrajujeme a pečrieme asi 30 minút. Vyskúšali sme raz aj bryndzou - tiež fajné :)
Dobrú chuť :)
POužitá literatúra:
Jedlé rostliny z přírody
Herbář léčivých rostlin Janča, Zentrich
Magické rostliny
Bylinky v kuchyni a podobne ...
Poslať nový komentár