Pu Erh
Pu erh je známy svojimi liečivými účinkami. Pochádza z rovnakého čajovníka ako čierny a zelený čaj, avšak tento rastie len na juhozápade Číny, v provincií Yunnan /Jun-nan/, v okolí oblasti Pu-Erh. Na iných miestach sa nepodarilo vypestovať tento druh, len tu má vhodné klimatické podmienky, aby z malých čajových rastliniek vyrástli prastaré pôvodné stromy so silnými, veľkými listami. Volajú ho tu kvôli tomu Dayeh.
Tieto veľké zelené listy sa zbierajú, a dávajú lisovať. Ich štruktúra sa vhodne naruší, a premena bunkovej šťavy - fermentácia sa začína. POmocou vznikajúcich špeciálnych baktérií sa počas dlhého procesu menia lístky na červené, tak ako ich poznáme my. Čím dlhšie čaj dozrieva, tým je kvalitnejší a drahší :)
Jeho liečivé účinky boli objavené už v 15. storočí, bol a stále je súčasťou tradičnej čínskej medicíny.
Je už u nás bežne dostupný, a môže ho ochutnať každý. Jeho kvalita je rôzna, aj odtiene chute sa menia, ale určite si každý nájde tú svoju. Aj keĎ sa spočiatku zdá horký alebo nie veľmi chutný, po čase si na jeho chuť môžeme zvyknúť a objavíme jej lahodnosť. Práve tieto horké látky majú blahodárny vplyv na náš organizmus, spolu so saponínmi aj jemným "kofeínom".
Môžeme ho užívať aj terapeuticky a to na zníženie hladiny cukru v krvi, tiež upravuje cholesterol, je vhodný pri chudnutí a problémoch s trávením, je vynikajúci na uhasenie smädu, a pri detoxikácií oraganizmu, odstraňuje z tela jedy a iné škodlivé látky.
Hovorí sa o ňom ako o čaji krásy a novej mladosti, alebo o požierači tukov.
Pri pravidelnom pití /3 šálky denne - dokáže odbúrať až 13 percent cholesterolu mesačne.
POmáha aj látkovej výmene v pečeni, dokonca i pri znižovaní alkoholu v krvi.
Ochraňuje pred infekčnými ochoreniami, zabraňuje množeniu baktérií, posilňuje imunitný systém a pôsobí antidepresívne.
Môžeme ho podávať čistý, s medom, cukrom, maslom, citrónom, karamelovým či javorovým sirupom.
Príprava:
Prevaríme 1 l vody. DO čajovej konvičky dáme 5 lyžičiek čaju a zalejeme.
Lúhujeme podľa chuti. Niekomu stačia 2-3 minúty, iný uprednosťňuje silnú zemitú chuť, a lúhuje aj 10 a viac minút. Takýto silný najviac pomáha na žalúdok. Po vylúhovaní ho precedíme do nahriatej kanvičky. Môžeme ho ochutiť aj lístkami mäty alebo stévie cukrovej.
532 Pu Erh - Čierny čaj z oblasti Yunnan, zemitá chuť, výrazne silná aróma.
50 g 30 Sk , 1 kg ... 500 Sk
5300 PU ERH YUNNAN
Základná trieda
50 g ... 38 Sk, 1 kg ... 570 Sk
5301 PU ERH Klasic
Veľkolistý: surovinou je veľký list yunnánskeho čajovníka, ktorý prešiel procesom zvinutia a vysušenia. Ukladá sa do dlhých radov a zalieva sa vodou, čo vyvoláva dodatočnú fermentáciu pri zvláštnom režime teplôt. Suché listy sú veľmi tvrdé, tmavo olejovo hnedé.
Nálev je tmavočervenohnedý. Chuť je výrazná, ale ovocno príjemná a svieža.
50 g 50 Sk
5302 Pu Erh Superrior – vyššia trieda tohto čaju. Suchý list je menší, rovnomerne zvinutý a patrí k vyššej sorte. Vôňa je presne taká, ako má mať správny Pu Erh, zmiešanáso sladkosťou a čerstvosťou Yunnánskych ovocných stromov. Lahodnosť orieškov, sladkokyslosť sušeného ovocia, aftertaste je dlhý a príjemný. Pu erhy majú zvláštnu schopnosť akoby spolupráce s časom, a preto sa nekazia, len dozrievajú, a tým sa zlapšujú. Mizne trpkosť, čaj zjemnieva a silnie. Pu Erh SUperrior má za sebou 3 roky dozrievania.
50 g 77 Sk
5303 Zelený /surový/ Pu Erh – Sheng Pu Erh je pôvodná varianta tohto slávneho čínskeho čaju. Tento čaj neprechádza dodatočnou fermentáciou, ale tiež dosahuje jemnosť postupným dozrievaním. Vydrží tiež viac nálevov , má mierne dymovú vôňu, s chuťou sušených slivbiek. Odporúča sa brať menej čaju a rýchlejšie zlievať vodu, pre väčšiu jemnosť nálevu.
50 g 77 Sk
005305Pu Erh tehlička
100 g 110 Sk
555309PuErh Yunnan Tou Cha lisovaný – do tvaru 100 g hniezd, chuť výrazná, ľahko zvieravá, s dymovým tónom. Má stimulačné účinky.
100g 145 Sk
5310 Pu Erh Mini Tuo Cha Black – lisovaný do 5 g hniezd v jemnom papieri , drvený list
50g 80 Sk
5304 TIbetský čaj 50 g 44 Sk
...
pokračovanie nabudúce
- prečítané 3196x
Poslať nový komentár