Palina dračia - estragon
Artemisia dracunculus- estragon, taragon, tarkan ... česky : Kozalec kořenný
Vládne jej MArs, živel - OHEŇ, rod - ženský, totem: DRAK
JE to 60-140 cm vysoká rastlina, kvitnúca malými bielimi kvietkami od augusta do septembra. POznáme dva druhy tejto rastlinky : odrodu ruskú /dracunculoides/ a francúzsku /dracunculus/. Ruský estragón je mohutnejší, bledšej farby a odolnejší voči mrazom. Francúzsky je nižší a tmavozelený, vyžaduje si teplejšie stanovište, ale má jemnejšiu chuť aj arómu. Francúzsky estragon má najjemnejšiu chuť vtedy, ak ho presádzame aspoň každé tri roky, ruský je najchutnejší pestovaný na jednom mieste.
Zlepšuje trávenie, podporuje dobrý spánok, prečisťuje obličky a močové cesty, urýchluje príchod menštruácie ... Obsahuje eugenol, ktorý pomáha pri bolestiach zubov.
Mladé lístky sú vhodné do šalátov, obsahujú jód, vitamín C, aj A, všelijaké minerály ...
Palina dračia má tiež antiseptické a protikŕčové účinky, používala sa proti hlístam a parazitom. Francúzsky estragon sa považuje aj za účinný antioxidant.
Pri používaní v mágií uľahčuje spojenie s primárnou silou Zeme - dračou silou a haďou silou Boha, ktorý ju oplodňuje svojím bleskom. Dávala sa aj do kadidiel ..., nápoj z nej popíjali mágovia pred vyvolaním svojich vízií ... a názov môže byť od slova "dracunculus" - malý drak - a to podľa tvaru ako rastie, aj podľa ostrej chuti, prípadne preto že sa používala proti hadiemu uštipnutiu ... a podľa povesti vznikla zo semienka ľanu vloženého do semienka redkvičky
Bylinkový ocot s estragónom
Kvalitný, najlepšie jemný vínny ocot nalejeme do pohára s najemno nasekanými bylinkami, estragon, bazalka, pažítka,koriander, lístok čiernej ríbezle, pár guličiek korenia - dobre uzatvoríme a necháme lúhovať aspoň 2 týždne. Potom precedíme cez plátienko a prelejeme do fľaše. Môžeme tam pridať na ozdobu vetvičku rozmarínu alebo estragonu. Ak chceme mať ocot hotový skôr, zalejeme tieto bylinky horúcim octom, a môžeme používať už po pár dňoch.
Bylinkové maslo
Maslo necháme v teplej miestnosti zmäknúť a potom doň postupne primiešavame najemno nakrájané bylinky: pažítku, estragon, saturejku, kôpor, jemne zasypané morskou soľou. Zabalíme do fólie a vytvoríme pekný valček, alebo do ozdobnej pudingovej misky, a necháme v chladničke ztvrdnúť. PODávame k hriankam, zelennien robenej na pare, alebo ku grilovaným pokrmom.
Ozdoba s estragonu nesmie chýbať na nápojoch obsahujúcich paradajkvú šťavu.
- prečítané 4905x
Poslať nový komentár