Kozonoha hostcova
Táto vysoká všaderastúca bylina z čeľade mrkvovitých býva často neobľúbenou v záhradách, kde sa vie rozmnožiť neuveriteľne rýchlo.
Mnohí záhradkári však ani netušia, že množstvom vitamínov, minerálov a liečivých látok predbehne nejednu pracne vypestovanú plodinu. Už v dávnych dobách sa používala ako zelenina, listy na šalát, ako príloha, mladé stonky aj za surova, podzemky a korene ako zelenina do polievky. Staršie listy s príchuťou podobnou petržlenu sa dajú ešte tiež s úspechom využiť.
Na jara sa odporúča na posilnenie i prečistenie organizmu spolu s púpavou a žihľavou.
Pomenovanie dostala podľa tvaru listu, ktorý pripomenul názvoslovcovi otlačok kozej nohy.
Na stanovištiach, kde sa nekosí alebo nepasie doratá až do výšky jedného metra.
Nájdeme ju vo vlhkých listnatých i zmiešaných lesoch, lužných lesoch, vlhkých krovinách, kroviach, vlhkých a tienistých lesných rúbaniskách, na brehoch potokov a riek, v menej obhospodarovaných záhradách a parkoch. Uprednostňuje vlhké miesta v polotieni s pôdou
s obsahom dusíka.
Obsahuje silice, horčiny, triesloviny, organické kyseliny, tanín, prchavý a mastný olej a vitamín C.
Pri vnútornom užívaní /zápar/ - uvolňuje kŕče (napríklad v bruchu), pôsobí silno močopudne, zvyšuje vylučovanie solí kyseliny močovej a chloridov - čo sa s úspechom využíva pri liečbe DNY a reumatických ochorení.
Obklady namočené v náleve /zápare/ urýchľujú hojenie zapálených rán a tiež hemoroidov. Tiež môžeme použiť rozdrvené čerstvé listy, ktoré vo forme obkladov prikladáme na bolestivé kĺby.
Takéto využitie poznáme už z dávnych čias, odtiaĺ pochádza aj druhové meno rastliny : podagra=dna nôh.
Po poštípaní komárom potrieme miesto rozdrveným listom, šťava za pár minút zjemní svrbenie aj opuch.
Pri reume popíjame zápar z kozonohy : 350 ml pred jedlom, pri močových kamienkoch až 500 ml záparu. Takáto intenzívna kúra by však mala trvať le niekoľko dní. Neodporúča sa dlhodobé užívanie.
Recepty:
Omáčka na cestoviny:
Na panvičke opražíme cibuľku na masle, alebo olivovom oleji do sklovita. Pridáme nakrájanú kozonohu a horúcou vodou sparenú žihľavu, 2 strúčiky cesnaku /z medvedieho môžeme a lístky, aj cibuľku/, osolíme, podlejeme troškou vody a peť minút povaríme.
Pridáme kyslú smotanu. Podávame k cestovinám. Podľa chuti posypeme syrom.
- prečítané 9663x
Poslať nový komentár