Jarné pochúťky
Zopár receptíkov, ako si naši predkovia pomohli na jar s vitamínami
UVaríme sušené /alebo dnes už aj mrazené/ hríby s rascou, pridáme k nim nasucho doružova opraženú krupicu, a varíme ešte 10 minút. Umyjeme za dve hrste sedmikrások, makrájame, a vhodíme do hrnca a už len kratučko povaríme. PRidáme pažítku, soľ a prípadne trochu korenia.
POdávame spolu s praženisou, ku ktorej pridáme nakrájanú mladú cibuľku.
Sedmikráskový sirup : 500 kvetov /je v recepte, ale ja dávam tri hrste bo pri rátaní by som sa asi plietla / zalejeme3/4 l vriacou vodou, pridáme umytý a nakrájaný citrón, a necháme lúhovať do rána. POtom scedíme a pridáme 750 g hnedého cukru a v nádobe z varného skla necháme varič až do zhustnutia. POdávame do čaju deťom pri kašli a nachladnutí.
Polievka z mladých pŕhľav:
Na masle speníme cibuľku, zasypeme múkou, premiešame. Pridáme za tanier nadrobno nakrájaných mladých pŕhľav, jemne nastrúhanú mrkvu, prípadne aj kaleráb, a zalejeme vodou, alebo zeleninovým vývarom. Pridáme na kocočky pokrájané zemiaky a varíme domäkka. Osolíme, okoreníme, prípadne zjemníme žĺtkom rozmiešaným so smotanou, okyslíme citrónovou šťavou a odstavíme.
- prečítané 3803x
Poslať nový komentár