Čakanka obyčajná – Cichorium intybus

Čakanka je trvalka s hranatou stonkou, vysokou niekedy až do 1 metra, s podlhovastými lístkami. Kvety sú krásnej bledomodrej farby, plody sú hranaté nažky.
Vretenovitý koreň je rovný a vrastá do pôdy kolmo k povrchu.

Čakanku nájdeme skoro všade, popri cestách, na lúkach, medziach.
Meno u nás dostala podľa legendy o dievčine, ktorá tak dlho čakala svojho milého, až pri ceste od žiaľu umrela. Na tom mieste na druhý deň začali vyrastať kvety, s farbou očí uplakanej dievčiny.

Používame predovšetkým koreň, zbierame ho od septembra do októbra, alebo na jar. Vňať /listy/ pred kvitnutím. Kvietky najlepšie hneď na začiatku kvitnutia, používajú sa najmä na liečenie očí.

Koreň a listy obsahujú: : polysacharid inulín, glykozidy, triesloviny, slizy, živice, minerálne látky, terpénové horčiny a podobne ...

Liečenie :

Výrazne podporuje látkovú výmenu, funkcie pečene a žlčníka, na tráviaci trakt pôsobia aj protizápalovo. Drogu z čakanky využijeme aj v zmesiach na podporu srdcovej činnosti.
Je účinným prostriedkom pri zápche, najmä pri tzv. „cestovateľskej“, ktorá vzniká počas častých zmien pobytu.
Šalát z mladých lístkov sa odporúča jesť pri nechutenstve.
Obklady pôsobia hojivo na bolestivé kĺby, opuchy, zápaly pokožky. List ponoríme na chvíľu do vriacej vody, naklepeme a priložíme na postihnuté miesto.
Šťava z koreňa, zľahka vtieraná do vlasovej pokožky, podporuje rast vlasov. Mladé, čerstvé korene čakanky sa využívajú aj v gastronómii na prípravu omáčok.

Z koreňa z pestovanej čakanky sa vyrábajú náhrady kávy.

Receptíky :

Odvar na lepšie trávenie, vhodný aj pri nepríjemnej chuti či pachu v ústach :

20 g vňate a drveného koreňa vložíme do studenej vody a privedieme k varu. Odstavíme a necháme lúhovať . Podľa starých zdrojov podporuje aj tvorbu mlieka :D

Žlčníkový čaj :
Zmiešame po 1 diely čakanky, rebríčka /myšieho chvosta/ , ľubovníka /trezalky/ a mäty. Lyžicu zmesy prelejeme ½ litra studenej vody a necháme prejsť varom, prikryté vylúhovať 15 minút. Scedíme a popíjame 3 x denne pred jedlom.

Zmes na oplachovanie očí :
Okvetné modré lístky čakanky, očianka Rostkovova a repík lekársky prípadne harmanček/ - privedieme k varu a necháme 10 minút vylúhovať. Na 1 lyžicu zmesy použijeme 2 deci vody.
Precedíme a omývame oči v očnej vaničke, namočenou gázou alebo rovno priložíme gázové obklady. Pôsobí pri únave ale i zápale očí.

Poslať nový komentár

Smajlíci
:-)(giggle):-D(rofl);-):-P:-*(blush):-|:-(;-(:-OB-](clap)(y)(heart)(brokenheart)(hug)(flower)(sun)(cake)(beer)
Nepovinné. Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
Úsmev Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Mrkám Vyplazený jazyk Bozkávam Hambím sa Mlčím Smútok Plačem Prekvapenie Pohoda Tlieskam Áno Srdce Zlomené srdce Objímam Kvietok Slnko Torta Pivo
  • Webové a e-mailové adresy sú automaticky zmenené na odkazy.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Textové smajlíky budú nahradené obrázkovými.
  • K textu môžete pridať obrázok.

Viac informácií o možnostiach formátovania



Autorské práva vyhradené

Vzťahujú sa na vlastné články, hodvábne výrobky a výtvarné diela z iných materiálov.