Čakanka obyčajná – Cichorium intybus
Čakanka je trvalka s hranatou stonkou, vysokou niekedy až do 1 metra, s podlhovastými lístkami. Kvety sú krásnej bledomodrej farby, plody sú hranaté nažky.
Vretenovitý koreň je rovný a vrastá do pôdy kolmo k povrchu.
Čakanku nájdeme skoro všade, popri cestách, na lúkach, medziach.
Meno u nás dostala podľa legendy o dievčine, ktorá tak dlho čakala svojho milého, až pri ceste od žiaľu umrela. Na tom mieste na druhý deň začali vyrastať kvety, s farbou očí uplakanej dievčiny.
Používame predovšetkým koreň, zbierame ho od septembra do októbra, alebo na jar. Vňať /listy/ pred kvitnutím. Kvietky najlepšie hneď na začiatku kvitnutia, používajú sa najmä na liečenie očí.
Koreň a listy obsahujú: : polysacharid inulín, glykozidy, triesloviny, slizy, živice, minerálne látky, terpénové horčiny a podobne ...
Liečenie :
Výrazne podporuje látkovú výmenu, funkcie pečene a žlčníka, na tráviaci trakt pôsobia aj protizápalovo. Drogu z čakanky využijeme aj v zmesiach na podporu srdcovej činnosti.
Je účinným prostriedkom pri zápche, najmä pri tzv. „cestovateľskej“, ktorá vzniká počas častých zmien pobytu.
Šalát z mladých lístkov sa odporúča jesť pri nechutenstve.
Obklady pôsobia hojivo na bolestivé kĺby, opuchy, zápaly pokožky. List ponoríme na chvíľu do vriacej vody, naklepeme a priložíme na postihnuté miesto.
Šťava z koreňa, zľahka vtieraná do vlasovej pokožky, podporuje rast vlasov. Mladé, čerstvé korene čakanky sa využívajú aj v gastronómii na prípravu omáčok.
Z koreňa z pestovanej čakanky sa vyrábajú náhrady kávy.
Receptíky :
Odvar na lepšie trávenie, vhodný aj pri nepríjemnej chuti či pachu v ústach :
20 g vňate a drveného koreňa vložíme do studenej vody a privedieme k varu. Odstavíme a necháme lúhovať . Podľa starých zdrojov podporuje aj tvorbu mlieka :D
Žlčníkový čaj :
Zmiešame po 1 diely čakanky, rebríčka /myšieho chvosta/ , ľubovníka /trezalky/ a mäty. Lyžicu zmesy prelejeme ½ litra studenej vody a necháme prejsť varom, prikryté vylúhovať 15 minút. Scedíme a popíjame 3 x denne pred jedlom.
Zmes na oplachovanie očí :
Okvetné modré lístky čakanky, očianka Rostkovova a repík lekársky prípadne harmanček/ - privedieme k varu a necháme 10 minút vylúhovať. Na 1 lyžicu zmesy použijeme 2 deci vody.
Precedíme a omývame oči v očnej vaničke, namočenou gázou alebo rovno priložíme gázové obklady. Pôsobí pri únave ale i zápale očí.
- prečítané 5531x
(bez predmetu)
Mám na domácu úlohu
Mám na domácu úlohu urobiť projekt o čakanke tak mi to veĺmi pomohlo
Poslať nový komentár