ANÝZ - Bedrovník anýz / Anisum vulgare/Pimpinella anisum/

Anýz je jednoročná voňavá rastlinka, ktorú si môžeme zo semienok vypestovať aj doma v záhradke. Kvitne malými bielimi kvietkami. Môžem použiť lístky, kvietky, napríklad aj čerstvé na šalát,ale najsilnejšie sú semienka. Z nich sa vyrába destiláciou vodnou parou aj éterický olejček.

Z planét sa k amýzu priraĎuje MErkúr a živlom je vzduch. K tejto bylinke patrí dokonca aj kameň : jantár. Už v dávnej minulosti sa ním posväcovali jantárové čarovné náhrdelníky a veštecké kamene.
S anýzom sa pripravovali aj magické a rituálne jedlá a koláče, napríklad pri zásnubách či svadbách, možno kvôli jeho miernym afrodiziakálnym vlastnostiam :)

V tradičnom liečiteľstve sa používa na poruchy trávenia, je výborný proti parazitom ako sú vši, kliešte i svrab, podporuje vykašliavanie a čistí dýchacie cesty, zvyšuje tvorbu mlieka a zároveň zabraňuje plynatosti a kolikám u bábätiek.
V kuchini sa používa dodnes na pečenie, varenie i zaváranie, nájdeme ho v množstve zmesí korenín.

Kvietok Éterický olej :

chemické zloženie : fenylpropanoidy, anetol ,emtylsalvikol, anýzový aldehyd, acetaldehyd, depenten ...

Éterický olej z anýzu je korennej a sladkastej vône, vyznačuje sa vysokou prchavosťou

Má psychotropné účinky, stimuluje laktáciu /ale používame opatrne, pozor na predávkovanie !/, je vhodný tiež ako celá rastlinka pri kašli, teplote, nechutenstve, nadúvaní, bronchitíde, zápaloch močových ciest /je močopudný/, uvoľňuje kŕče napríklad aj pri bolestivej menštruácií, závratiach a nevoľnosti, kolike i zápche, pôsobí na tvorbu žlče a pomáha pri migréne spôsobenej zlým trávením.

DO aromalampy alebo na masáž je vhodný pre ľudí so zvýšenou citlivosťou a plačlivosťou, až podráždenosťou.

Áno KONTRAINDIKÁCIE :

Pozor na predávkovanie, neužívať v tehotnostia opatrne pri deťoch do 2 rokov , ani dlhodobo vo vyšších dávkach, lebo môže mať silné narkotické účinky, nevhodné pri endometrióze a na estrogéne závislých nádorových ochoreniach

Torta
A na záver pár receptíkov :

Anýzová tinktúrka :
1 liter vodky alebo brandy,
hrsť semienok anýzu
citrónová kôra

NEcháme v uzavretom pohári 3 týždne, pretrepávame. Potom scedíme a užívame v malých dávkach.

Kvietok Kvietok Kvietok

ANÝZOVÝ LIKÉR S JARABINOU

2 lyžičky kompótu z plodov jarabbiny, 50 g anýzu, 6 dc ražovice alebo vodky, 400 g cukru, 1/2 l vody

Anýzové semiačka vsypeme do pohára a zalejeme alkoholom. NEcháme 2 týždne luhovať, denne pretrepávame.
Uvaríme si cukor s vodu a precedý macerát s tým zmiešame a nalejeme do fliaš, do každej pridáme pár jarabín z kompótu a pevne uzavrieme. POdávame pred jedlom ako žalúdočný likér.

Kvietok Kvietok Kvietok

Maslové keksy s anýzom

2 poháre hladkej múky
1/2 pohára masla
polka prášku do pečiva
3/4 pohára mlieka zmiešaného s vodou
cukor, anýz a pomarančový džús

Zmiešame Spravíme z môky, prášku do pečiva, masla a mlieka s vodou hladké cesto. Rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 - 2 cm a vykrajujeme sušienky. Na záver potrieme pomarančovým džúsom a posypeme cukrom zmiešaným s anýzom. PEčieme 10-15 minút pri 180 °C.

Kvietok Kvietok Kvietok

Masť na svaly a kĺby :

Zmiešame za tepla včelí vosk, masťový základ, tinktúru z kostihoja, anýzový a feniklový éterický olej, a ak máme, vitamín E.
Uzavrieme do nádobky a držíme v tme a chlade. POužívame na svalové poranenia alebo únavu, na lepšie prekrvenie pokožky a na reumatické bolesti.

Poslať nový komentár

Smajlíci
:-)(giggle):-D(rofl);-):-P:-*(blush):-|:-(;-(:-OB-](clap)(y)(heart)(brokenheart)(hug)(flower)(sun)(cake)(beer)
Nepovinné. Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
Úsmev Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Mrkám Vyplazený jazyk Bozkávam Hambím sa Mlčím Smútok Plačem Prekvapenie Pohoda Tlieskam Áno Srdce Zlomené srdce Objímam Kvietok Slnko Torta Pivo
  • Webové a e-mailové adresy sú automaticky zmenené na odkazy.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Textové smajlíky budú nahradené obrázkovými.
  • K textu môžete pridať obrázok.

Viac informácií o možnostiach formátovania



Autorské práva vyhradené

Vzťahujú sa na vlastné články, hodvábne výrobky a výtvarné diela z iných materiálov.